duminică, 9 august 2009

Un batran Juniperus

Am fost plecat pentru o saptamana din Bucuresti la parinti mei in Calarasi. Un prieten din copilarie m-a chemat pe la el sa imi arate un teren pe care vrea sa isi construiasca o casa, pana aici nimic deosebit, numai ca in curte si mai ales unde vroia el sa isi amplaseze casa era un Ienupar tarator foarte batran, mai ramasese foarte putine ramuri din el dupa ce un vecin isi dusese vaca la pascut acolo si il facuse franjuri. I-am spus ca vreau eu acel ienupar dar o sa il colectez la primavara, dar prietenul meu mi-a spus ca daca nu il iau in doua zile o sa ajunga sub lamele escavatoarelor pentru ca o sa inceapa constructia la casa de saptamana viitoare. Am decis sa il colectez si m-am apucat sa sap in jurul lui sa vad cu are radacina dezvoltata, am facut un sant adanc de 20 cm si am pus foarte multa apa pentru ca solul era foarte uscat si am zis sa mai astept cateva zile pana la colectare ca sa il mai ud cadeva seri in ideea ca o sa se mai inmoaie solul si o sa pot sapa mult mai usor, la nici doua zile a plouat torential si a doua zi de dimineata am colectat ienuparul. Stiu ca nu este o perioada prea buna sa colectezi ienuperi dar nici sa il las sa moara sub lamele escavatoarelor nu imi venea. Recoltarea a fost un mare succes, am reusit sa recuperez in proportie de aproape 100% radacinile fine impreuna cu tot balorul de sol in care erau acestea, cred ca acest lucru se datoareaza ploii abundente care a fost cu o zi inainte de recoltare, in schimb am fost nevoit sa tai cateva radacini care erau pentru ficsarea plantei in sol. Acum ienuparul este in curte la parinti mei pozitionat undeva mai la umbra pentru a-si reveni.

Si acum sa va arat si cateva poze cu el


2 comentarii:

vasile_laci spunea...

Vlad lasa-l in pace vreo doi ani. Acum trebuie sa se prinda serios si sa se obisnuiasca cu conditiile de vas. Nu-i face nimic in ani urmatori, nu e nici o graba cu el. In or-ce caz vei avea cu ce-ti bate capul pe viitor.
Vasile

Vlad Paul spunea...

Multumesc Vasile pentru sfat, chiar asa si intentionez sa il las in pace vro 2 ani ca sa vad ce fel vrea el sa se adapteze, mai ales ca abea la anu o sa pot observa sigur ce este viu si ce nu in el si anul urmator sa vad cum se dezvolta, pomisorul o sa stea la ai mei la curte cel putin 2 ani de acum in colo si poate si al 3-lea an cand o sa fac legari de directioanre a ramurilor. Este un pomisor ft batran si cu batranii trebuie sa ai rabdare